PvdA blokkeert gekozen burgemeester

Icoon politiek binnenland nieuwsDe Eerste Kamer stemt niet in met een grondwetswijziging die een direct gekozen burgemeester mogelijk moet maken. PvdA-senator Ed van Thijn liet namens zijn fractie weten tegen te stemmen. Ook GroenLinks, de SP, de ChristenUnie en de SGP zijn tegen het voorstel, waardoor de benodigde tweederde meerderheid niet werd gehaald.

Minister Thom de Graaf liet in een reactie weten boos te zijn op de fractie van de PvdA, die hij een regentenpartij noemde. Volgens De Graaf kwamen de sociaal-democraten meerdere keren met nieuwe eisen. De minister wilde geen uitspraken doen over zijn positie.

PvdA-woordvoerder Ed van Thijn wees erop dat de grondwetswijziging over kan worden gedaan. De te verwachten chaos die een snelle invoering van de gekozen burgemeester mogelijk met zich mee zou brengen was voor de PvdA de reden om tegen te stemmen. D66-fractievoorzitter Boris Dittrich gaf in een reactie aan niet te verwachten dat D66 uit de coalitie zou stappen. "Er zijn in Nederland ook andere belangrijke dingen te regelen", stelde Dittrich.