Wilders meest geciteerde politicus

Onafhankelijk Kamerlid Geert Wilders blijkt afgelopen jaar het meest geciteerde Kamerlid te zijn in de media. Hij blijft de fractievoorzitters van de grote partijen zelfs ruim voor. Een en ander blijkt uit een onderzoek van weekblad Intermediair. Ook andere 'anti-islampolitici' doen het goed in de pers, op radio en tv, zo schrijft het blad.

Vooral de uitspraak ''Turkije mag nooit in de EU'', leverde Wilders veel citaten op, maar ook ''ik lust die hoofddoekjes rauw'' deed het goed.

Wilders blijkt opmerkelijk genoeg vooral veel geciteerd te worden in een kwaliteitskrant als NRC Handelsblad. Ook in de Volkskrant was er veel aandacht voor de uitspraken van Wilders.

Merkwaardig genoeg doet de Telegraaf niet mee aan de 'anti-islamhype', zo schrijft Intermediair. Wilders maar ook Hirsi Ali, Nawijn en Eerdmans krijgen in de grootste krant van Nederland niet alleen het minst aandacht, ze worden ook ronduit kritisch bejegend. Adjunct-hoofdredacteur Kees Lunshof, die indertijd ook Pim Fortuyn zéér kritisch volgde, noemde het beginselprogramma dat Wilders vorige week presenteerde ''hoogdravend'', ''een doorgeslagen analyse'', ''veel grof geschut'' en ''rijpe en groene voorstellen door elkaar''. Hij concludeerde: ''Erg geloofwaardig klinkt het allemaal niet''.


Meest geciteerde Kamerleden
1. (9) Geert Wilders (Groep Wilders)
2. (3) Jozias van Aartsen (VVD)
3. (1) Wouter Bos (PvdA)
4. (5) Ayaan Hirsi Ali (VVD)
5. (2) Boris Dittrich (D66)
6. (4) Maxime Verhagen (CDA)
7. (8) Femke Halsema (GroenLinks)
8. (22) Hans van Baalen (VVD)
9. (6) Mat Herben (LPF)
10. (13) Joost Eerdmans (LPF)

Meest geciteerde nieuwe Kamerleden
1. (1) Ayaan Hirsi Ali (VVD)
2. (2) Hilbrand Nawijn (LPF)
3. (5) Laetitia Griffith (VVD)
4. (3) Lousewies van der Laan (D66)
5. (4) Diederick Samsom (PvdA)

-
Zie voor uitgebreide analyse het artikel in de Intermediair.