Jonge Fortuynisten manen Balkenende tot bezoek nabestaanden

Minister-president Jan Peter Balkenende moet een bezoek brengen aan de familie van de 65-jarige Amsterdammer D. de Haas, die afgelopen donderdag om het leven kwam bij een aanslag op zijn woning aan de Pierre Cuypershof. Dat vinden althans de Jonge Fortuynisten, de jongerenafdeling van de LPF.

De Haas stond in de buurt bekend als iemand die vaak overhoop lag met allochtone jeugd en liet zich geregeld laatdunkend over hen uit. Op zijn deur werd een hakenkruis aangetroffen, die daar vermoedelijk is aangebracht door mensen die een hekel aan hem hadden. Een buurtbewoner liet eerder weten: ''De Haas nam geen blad voor de mond en stapte ook regelmatig naar de politie. Laatst nog had-ie een hele vuilniszak met bierflesjes en blikjes van straat verzameld en ging daarmee naar de politie.''

De fortuynistische jongerenbeweging wil dat de premier een bezoek brengt aan de nabestaanden van het slachtoffer omdat ''nu het eerste dodelijke slachtoffer van een racistische brandstichting'' is gevallen. Volgens Jonge Fortuynisten-voorzitter Wouter Wijnmalen ''zal onze minister-president, met alle meel in de mond over normen en waarden, even de andere kant opkijken en een mensenleven ondergeschikt vinden aan een gebouw?'' Hij doelt hiermee op het feit dat Balkenende na de brandstichting op een islamitische basisschool in Uden, vorig jaar november, een bezoek bracht aan de islamitische gemeenschap om hen een hart onder de riem te steken.

De aanslag op de woning van De Haas is overigens nog niet opgelost. Opvallend is dat enkele minuten na de explosie en de brand in de woning van het slachtoffer, in de A.M. de Jongstraat in dezelfde buurt een auto met twee inzittenden ineens in brand vloog. Beide personen, die daarbij gewond raakten, worden wél in het onderzoek meegenomen.