Radio 538 weert 'Deutschland über alles' -spot

_4ever_ had ons via de nieuws-submit te melden:

De commerciële radiozender Radio 538 weigert nog langer een radioreclame uit te zenden waarin het oude Duitse volkslied 'Deutschland, Deutschland über alles' is te horen. De spot is afkomstig van americanfootballclub Amsterdam Admirals.

538 ontving tientallen klachten over de spot, met name van oudere luisteraars. Het eerste couplet van het lied werd na de Tweede Wereldoorlog verboden. Dat had te maken met het feit dat de nazi's het lied zich in de loop der tijd hadden toegeëigend.

Americanfootballclub Amsterdam Admirals gebruikt het lied in hun reclamespot om aandacht te vestigen op het nieuwe seizoen. Daarin regeren vijf Duitse ploegen de Europese competitie (NFL Europe). De Admirals maakten in totaal drie spots waarin de Duitsers op de hak worden genomen. Twee daarvan blijft Radio 538 wel uitzenden.

De Amsterdam Admirals wijzen in een verklaring op de oorspronkelijke betekenis van het lied, dat niets met nazisme van doen heeft. In de verklaring wijst de club ook op het feit dat radiostation City FM geen problemen met de de commercial heeft.