NOVA eist rectificatie van Van Jole

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Media nieuws Het actualiteitenprogramma NOVA gaat een rectificatie eisen bij internetjournalist Francisco van Jole. Die hield een columnachtig betoog in een uitzending van de De Leugen Regeert op 11 februari. Daarin nam hij NOVA en Planet Internet op de korrel, door te suggereren dat de rubriek haat zaait en zich voor het karretje van terroristen laat spannen.

Van Jole doelde in de uitzending op de reportage van NOVA over activiteiten van Nederlandse moslimterroristen op internet. Volgens de internetjournalist zou er met angstaanjagende cijfers gesmeten zijn. Een nader onderzoek van Van Jole zou uitwijzen dat deze erg meevallen.

Volgens adjunct-hoofdredacteur John de Zwart van NOVA heeft Van Jole in zijn column diverse fouten gemaakt, waarmee de vrijheid van een columnist zijn overschreden. Feiten zouden door hem worden verdraaid, of zelfs worden genegeerd om zo een lekker lopend verhaal te creeŽren.

Zwart geeft aan dat NOVA nooit beweerd heeft dat er een groot aantal moslim-sites bestaat of dat veel moslims er gebruik van maken. Zo vertelt hij: "Letterlijk meldt NOVA: 'Op het gebied van de Islam zijn op dit moment 361 groepen actief. Verreweg de meeste gaan alleen over religieuze zaken, maar enkele sites gaan verder, veel verder.'"

In een brief is daarom rectificatie geŽist. Volgens Zwart is er ook een goede case voor de Raad voor de Journalistiek. Eindredacteur Marieke Rietkerk van De Leugen Regeert heeft in een reactie laten weten niets te rectificeren. Dit, omdat ze geen feitelijke onjuistheden in de column heeft ontdekt. Van Jole: "Ik waardeer het zeer dat NOVA de vinger aan de pols van het moslimterrorisme houdt. Maar ik zou het nog meer waarderen wanneer ze dat goed doen."