Open tbc medewerker ziekenhuis Hilversum

Icoon Binnenlands nieuws Bij een medewerker van Ziekenhuis Hilversum is open tbc geconstateerd. De man werkte in de keuken, waardoor de ernst van de situatie volgens de plaatselijke GGD beperkt is gebleven. Er zou geen sprake zijn van direct besmettingsgevaar voor patiënten en bezoekers van het ziekenhuis. Dat is maandag bekendgemaakt.

De GGD zal deze week beginnen met een eerste controle van familie, vrienden en collega's van de man. Op basis van de resultaten zal besloten worden of het onderzoek wordt uitgebreid. Het gaat om het vijfde geval van open tbc in korte tijd.

In december bleek een medewerker van een supermarkt in Zeist besmet, wat leidde tot een grootschalig onderzoek onder bezoekers. In februari werd bekend dat een conducteur van de NS met de gevaarlijke variant van tbc rondliep, wat de NS in één weekend meer dan 500 telefoontjes van bezorgde reizigers opleverde. Eerder deze maand werden ook twee besmettingen in Vlaardingen en Enschede geconstateerd.

Alleen mensen met open longtuberculose zijn besmettelijk voor anderen. Slechts tien procent van de gezonde mensen die besmet worden wordt ook daadwerkelijk ziek. Voor mensen die wel ziek worden, bestaat tegenwoordig een goede behandeling. In het buitenland is de ziekte een groter probleem; wereldwijd overlijdt iedere 15 seconden iemand aan tbc.