Kerken boos over komst zondagskermis

Icoon Binnenlands nieuws In Geldermalsen is opschudding ontstaan, nadat de gemeente een vergunning heeft verstrekt voor een kermis. Het heikele punt zit hem in het feit dat ook op zondag acht mei de kermis er nog zal staan. De protestante kerken en de SGP doen er alles aan om de gemeente op andere gedachten te brengen.

Vooral de geluidsoverlast van de kermis wordt door de kerken gevreesd. Zo staat de kermis op slechts honderd meter van de gereformeerde kerk. De dominee aldaar vreest die dag geen diensten te kunnen houden.

Volgens dominee G. J. Krol van de hervormde centrumgemeente aan de Kerkstraat is er sprake van heiligschennis. "Onze kerk staat op 200 meter afstand van de kermis. We hebben er weinig last van, omdat in onze gemeente de avonddienst helaas is geschrapt. Maar het gaat ons om de zondagsheiliging. We hebben een brief naar het college gestuurd met het verzoek dit besluit terug te draaien."

Voorzitter van de gereformeerde kerk, Pannekoek, wijst op het morele verval. Nooit eerder werd in de kern van Geldermalsen kermis op zondag gehouden. "De dag des Heeren wordt aangetast. Dat is het ergste. Net in een tijd dat de komst van het winkelcentrum en vermaakcomplex NL.C onze regio bedreigt. Je wordt een vreemde in je eigen omgeving. Het is een morele ramp."

De gemeente heeft een meerjarencontract met kermisexploitant J. Eckelboom uit Rumpt. Normaal wordt de kermis gehouden op de woensdag voor hemelvaartsdag. Omdat dat dit jaar valt op dodenherdenking, werd besloten om de kermis een dag later te laten beginnen en te eindigen. De gemeente ging akkoord met het voorstel om de kermis op de zondag van drie tot tien uur te laten draaien.