Wet comapati?nte bekrachtigd door Bush

Icoon Buitenlands nieuws Nadat de Amerikaanse Senaat akoord is gegaan met een speciale wet die het leven van de comapatiŽnte Terry Schiavo moet verlengen, is nu ook het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden het eens met de doorvoering van deze maatregel. Daarmee lijkt de weg open te liggen om de sondevoeding terug te plaatsen.

Eerder werd al bekend dat pesident Bush speciaal van vakantie is teruggekeerd om de wet te kunnen bekrachtigen. Wanneer dat is gebeurd, dan is per direct een besluit van de rechterlijke macht gewijzigd. Sinds afgelopen vrijdag krijgt de comapatiŽnte geen sondevoeding meer, nadat deze op verzoek van haar echtgenoot was verwijderd.

Terri Schiavo raakte vijftien jaar geleden in een coma nadat een hartaanval leidde tot zuurstoftekort in de hersenen. Haar man Michael voerde een jarenlange juridische strijd om haar te mogen laten sterven. Hij vond daarbij onder meer de ouders van zijn vrouw op zijn pad, die ervan overtuigd zijn dat hun dochter ooit uit haar coma kan ontwaken.

Ruim twee jaar geleden oordeelde de rechter al dat het toedienen van kunstmatige voeding waarmee Terri Schiavo in leven wordt gehouden mocht worden stopgezet, maar via een speciale wet die gouverneur Jeb Bush van Florida destijds doorvoerde kon de gerechtelijke beslissing op het laatste moment worden tegengehouden. Het Hooggerechtshof besloot vervolgens dat die wet op een ongrondwettige manier tot stand was gekomen.

Terri Schiavo
Terri Schiavo raakte vijftien jaar geleden in een coma


Update 8.07 uur
Zojuist is bekend geworden dat president Bush de wet heeft ondertekend. Met de noodwet kunnen de ouders naar een hogere rechter stappen en eisen dat de kunstmatige voeding wordt hervat.