Smeltende gletsjers worden ingepakt

De Zwitserse gletsjers smelten. En om dit probleem tegen te gaan, hebben de Zwitserse bergspoorwegondernemingen het volgende bedacht: de gletsjers afdekken met speciale, warmtewerende folie. In mei al wordt de eerste gletsjer bij wijze van proef ingepakt.

Het behouden van de gletsjers is belangrijk voor het toerisme. Jaarlijks bezoeken vele wintersporters gebieden in Zwitserland, Zuid-Duitsland en Oostenrijk. Maar nu de gletsjers met enkele meters per jaar wegsmelten, dreigt de branche in gevaar te komen.

Het is dan ook de bedoeling 3000 vierkante meter van de Gurschengletsjer in de omgeving van Andermatt af te dekken met de speciaal ontwikkelde hightechfolie. Deze folie zou moeten beschermen tegen de zonnewarmte. De kosten van het project bedragen circa 64.000 euro. Indien het experiment slaagt, zullen meer gletsjers boven de 2600 meter worden voorzien van een laag folie. Ook Oostenrijk toont interesse voor het inpakken van gletsjers. De enigen die niet blij lijken te zijn met de inpakplannen zijn de milieu-organistaties.