Bolkestein haalt uit naar Europese vakbonden

Bolkestein uitte vandaag in het TV-programma buitenhof kritiek op de Europese vakbonden. Hij beschuldigt ze van kortzichtig- heid. "Wie tegen deze richtlijn is, is voor een groei van de werk- loosheid".

De richtlijn is opgesteld toen Frits Bolkestein nog Europees Commissaris was voor de Interne Markt. Hij wil het voor bedrijven makkelijker maken hun diensten aan te bieden in het buitenland. Het doel is de markt binnen de EU open te breken en meer banen scheppen.

Gisteren protesteerden Europese vakbonden, waaronder de Nederlandse FNV, in Brussel tegen de maatregel. Vakbonden vrezen voor een sociale dumping en geven aan dat vooral Oost-Europese werknemers hier gaan werken zonder dat ze in een CAO vallen. Volgens Bolkestein is dit onzin. "Als het Nederlandse uitzendbureau Randstad een vestiging opent in Frankrijk, valt het onder de Franse wetgeving", zei hij. Alleen bij tijdelijk werk in het buitenland geldt volgens hem zijn richtlijn. "Bijvoorbeeld als een Franse cameraploeg in Duitsland filmopnames maakt".

In Frankrijk bestaat veel verzet tegen de richtlijn. De linkse partijen in Frankrijk misbruiken volgens Bolkestein zijn richtlijn om oppositie te voeren tegen de rechtse regering.