Patiënt verbrand tijdens operatie

Icoon Medisch nieuws Een patiënt van het Novy Jicin ziekenhuis in Tsjechië kreeg ernstige brandwonden aan de achterkant van zijn lichaam tijdens een operatie nadat een met ontsmettingsmiddel doorweekt operatiekleed vlam vatte. De politie onderzoekt het incident.

De 24-jarige man moest een huidoperatie ondergaan om bepaalde huidgroeisels te verwijderen toen het ongeval gebeurde. Het is dan gewoonte om de huid te desinfecteren met een alcoholhoudende vloeistof. Toen het operatiekleed vlam vatte en daarmee ook de achterkant van de man, nam al het medisch personeel in eerste instantie snel afstand van de operatietafel. Toen het vuur gedoofd was, bleek dat de man redelijk veel brandwonden had opgelopen: vijf procent van zijn totale lichaamsoppervlakte.

De politie onderzoekt of het medische team aansprakelijk gesteld kan worden voor het incident. Volgens het commerciële televisiestation TV Nova werd het operatiekleed vermoedelijk in brand gestoken door een apparaat dat gebruikt werd tijdens de operatie. De dokters maakten duidelijk dat er geen sprake was van een menselijke fout en dat zij een normaal ontsmettingsmiddel hadden gebruikt.