Studente dood door koolmonoxidevergiftiging

Icoon Binnenlands nieuwsEen 18-jarige studente uit Utrecht is donderdagavond overleden door een koolmonoxidevergiftiging. De jonge vrouw stond onder de douche toen ze bewusteloos raakte. Een onderbuurman merkte later dat er water door het plafond lekte, en waarschuwde de politie nadat hij bij zijn bovenburen geen gehoor kreeg.

Agenten forceerden de deur, en ontruimden vervolgens de woning toen ze een gaslucht roken. "Doordat de koolmonoxide zich door de badkamer verspreidde, daalde het zuurstofgehalte en raakte het slachtoffer buiten bewustzijn. Even later doofde de vlam door het zuurstofgebrek, waardoor het appartement vol gas stroomde", aldus een politiewoordvoerder.

Koolmonoxidevergiftiging ontstaat vaak in slecht geventileerde ruimten waar zich verbrandingsdampen van een kachel, oven of motor bevinden. Het reukloze gas komt via de ademhaling het lichaam en het bloed binnen, waar het zuurstof verdringt. Wanneer de blootstelling aan een hoge concentratie koolmonoxide lang voortduurt kan het slachtoffer overlijden omdat er te weinig zuurstof in het bloed voorradig is.