HR: LUMC moet schade baby Kelly vergoeden

Ro-Maniak had ons via de nieuws-submit te melden:

De Hoge Raad, de hoogste gerechtelijke instantie in Nederland, heeft vandaag een opvallende beslissing genomen: een zwaar gehandicapt kind dat als gevolg van een medische fout is geboren, heeft recht op schadevergoeding. In de zaak 'baby-Kelly' procedeerden de ouders van een zwaar gehandicapte kind tegen het Leidsch Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de betrokken verloskundige. De Hoge Raad achtte bewezen dat laatsten aansprakelijk zijn voor alle kosten.

In de zaak ging het om een vrouw die tot twee keer toe een spontane abortus had gehad en daarna was bevallen van een gezonde dochter. Toen zij vervolgens opnieuw zwanger raakte, vroeg zij de verloskundige of onderzoek van de vrucht nodig was in verband met ernstige erfelijke afwijkingen in de familie van haar man. De verloskundige vond dit niet nodig. De baby, Kelly, die werd geboren bleek de desbetreffende afwijkingen te hebben. Het stond vast dat bij nader onderzoek de afwijking van de vrucht waarvan de moeder zwanger was, aan het licht zou zijn gekomen, en dat naar aanleiding daarvan de moeder in overleg met de vader tot afbreking van haar zwangerschap zou hebben besloten.

Deze uitspraak betekent dat het LUMC de knip kan opentrekken. Zij draaien op voor alle kosten van verzorging en opvoeding van Kelly, inclusief de extra kosten die samenhangen met de handicaps van Kelly, ook na haar 21e jaar. Verder zal het ziekenhuis ook smartengeld moeten betalen aan beide ouders voor de immateriële schade die zij hebben geleden doordat hun zelfbeschikkingsrecht is geschonden. Daarnaast heeft ook Kelly recht op smartengeld voor de immateriële schade die zij zelf lijdt. Als laatste moeten ook de kosten worden betaald die Kelly's moeder maakte voor de psychiatrische behandeling van de moeder. Alleen de (immateriële) schade van de vader komt niet voor vergoeding in aanmerking.

De zaak was een zware dobber voor de Hoge Raad, mede door een aantal moeilijke ethische vragen. Zo vroegen veel juristen en medici zich af of de geboorte van een zwaar gehandicapt kind wel als schadeveroorzakende factor kan worden aangemerkt. Verder speelde ook de vraag of men niet automatisch het leven van zo'n kind als minderwaardig of waardeloos afdoet. De Hoge Raad heeft benadrukt dat dit niet uit het arrest mag of kan worden afgeleid.

-
Klik hier voor het arrest van de Hoge Raad