Leefbaar R'dam wethouder mond gesnoerd

PastorsLeefbaar Rotterdam-wethouder Marco Pastors heeft gisteren ternauwernood een motie van wantrouwen overleefd. Een krappe meerderheid stemde de motie, die was ingediend door GroenLinks, weg.

De wethouder heeft de woede bij een deel van de raad gewekt met uitspraken die hij deed in een interview met dagblad de Metro. Daarin zei hij "hele rare taferelen" te vrezen als een moslimpartij in een wijk bijna de meerderheid krijgt. ''Eerwraak, veelwijverij, gedwongen huwelijken en onderdrukking van vrouwen'' zouden dan kunnen voorkomen. Ook verwees hij naar het risico dat "van die idioten van GroenLinks of zo politiek correct mee gaan zitten doen".

Volgens GroenLinks moet het nu maar eens afgelopen zijn met de uitlatingen van Pastors, omdat zijn uitspraken het integratieproces blokkeren. ''Pastors zet de Rotterdamse moslims opnieuw in de hoek'', meent de GroenLinks-fractie in Rotterdam.

De coalitiegenoten CDA en VVD vonden de uitspraken van Pastors ook niet in de haak. De VVD noemde ze dom. Maar de fracties schaarden zich vervolgens in meerderheid achter Pastors. Leefbaar Rotterdam bleef pal achter haar wethouder staan, waardoor een krappe meerderheid de motie van wantrouwen wegstemde. Dat gebeurde toen Pastors het merendeel van de bewuste uitlatingen terugnam. ''Dat is voor iedereen beter. Je mag niet generaliseren. Dat is fout.''

Pastors, die in het verleden discussies aanzwengelde met ideeën over een allochtonenstop, de grootte van moskeeën, de hoogte van minaretten en imams die gelovigen dom zouden willen houden, wordt wel de mond gesnoerd. Hij mag zich alleen nog maar uitlaten over zijn eigen beleidsterrein, fysieke infrastructuur. Een CDA-motie die dat stelde werd door een meerderheid aangenomen.