Cohen niet blij met militaire beurs in RAI

Icoon politiek binnenland nieuwsDe Amsterdamse burgemeester Job Cohen is niet blij met een militaire beurs die eind april in de RAI plaatsvindt. Dat zei hij vanmiddag in een discussie tijdens een commissievergadering Openbare Orde en Veiligheid. De burgemeester kan het evenement echter niet verbieden, omdat er geen wapens te koop zijn of tentoon worden gesteld.

Op de militaire beurs ITEC (International Training and Equipment Conference) wordt simulatie-apparatuur voor overwegend militaire doeleinden tentoongesteld en verkocht. Onder de deelnemende bedrijven zijn fabrikanten als Lockheed Martin, BAE Systems en Raytheon. "ITEC bezoekers komen om nieuwe producten en technologie te kopen en te zoeken; nieuwe trends tegen te komen; en te netwerken met vertegenwoordigers van de defensie-industrie en opleidingsexperts van en voor de krijgsmacht", stelt de organisatie.

De Socialistische Partij in Amsterdam zet vraagtekens bij de komst van de beurs. "De conferentie zal dan ook niet enkel de bezoekers op de hoogte stellen van de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van simulatietechnologie, maar ook aan 'netwerken' om andere deals zoals wapenbestellingen ruimte bieden. Deze netwerken zullen zich niet beperken tot 'verantwoorde' en 'bevriende' naties", stelt de partij op haar website. Cohen zei in de commissievergadering toe contact op te nemen met de RAI om zijn ongenoegen kenbaar te maken. Hij noemde een dergelijk evenement 'onwenselijk' en 'haaks op de aanpak van agressie en geweld in Amsterdam'.