A'dam onderzoekt jodenhaat op basisscholen

De gemeente Amsterdam gaat een kort onderzoek instellen om te kijken of scholieren op basisscholen in de hoofdstad radicaliseren. Burgemeester Cohen wil het onderzoek naar aanleiding van jodenhaat op basisschool Het Mozaïek in de Amsterdamse wijk De Pijp. Daar zijn enkele leerlingen die Mohammed B., de man die vastzit voor de moord op Theo van Gogh, vereren en de vernietiging van de joden in de Tweede Wereldoorlog (de holocaust) goedkeuren.

Volgens de woordvoerster van Cohen ''steken we de thermometer in een paar scholen om te kijken of daar ook dat soort gevoelens spelen. We weten niet of dit een incident is of dat het breder speelt.'' Er zullen een aantal basisscholen verspreid over de hoofdstad tegen het licht worden gehouden.

Het Anne Frank Huis laat weten dat dit de eerste keer is dat zij signalen ontvangt over radicalisering op basisscholen. Op scholen in het voortgezet onderwijs werd zulks al wel eerder waargenomen. Samen met de gemeente heeft het Anne Frank Huis al allerlei lesprogramma's ontwikkeld om deze leerlingen te onderwijzen over antisemitisme.