'Mein Kampf' verkoopt goed in Turkije

Het boek 'Mein Kampf' van Adolf Hitler wordt zeer goed verkocht in Turkije. Het werk, dat Hitler in 1925 tijdens een gevangenisstraf schreef, is dit jaar al meer dan 50.000 keer over de toonbank gegaan. Uitgeverijen hebben recent goedkope edities uitgebracht van het boek, dat altijd al goed verkocht in Turkije.

De populariteit van Hitlers boek zou te maken hebben met een opkomend nationalisme en anti-semitisme in Turkije. Hieraan zouden onder andere haat jegens de Verenigde Staten om de bezetting van Irak en het huidige beleid van IsraŽl ten grondslag liggen. Verder speelt de weerstand in rechtse kringen tegen de eventuele toetreding van Turkije tot de Europese Unie, mee. Dat voedt het nationalisme.


Bestseller in Turkije

In Nederland is de verkoop van 'Mein Kampf' verboden. Dat komt omdat de Nederlandse Staat het auteursrecht claimt en het herdrukken van het boek tot nu toe niet toestaat. De verkoop van tweedehands exemplaren is eveneens verboden. In een (universiteits)bibliotheek kan het werk echter wel ingezien worden. Bezit van een oud exemplaar in een verzameling is wel toegestaan. Op internet is via een simpele zoekopdracht overigens snel een complete on-line versie van het werk te vinden.

-
Gťťn linkjes plaatsen. GeÔnteresseerden weten het zelf wel te vinden.