16 jaar eis voor moord op Turkse groenteman

Twee mannen die terecht staan voor de brute moord op de 41-jarige groenteman Ibrahim Simsek uit Utrecht, hoorden gisteren 16 jaar celstraf tegen zich eisen. Het duo heeft bekend betrokken te zijn geweest bij de kille moord op de uit Turkije afkomstige groenteboer, die vanuit een auto op 17 augustus 2004 op de A12 werd doodgeschoten.

De verdachten, Ayhan E. en schutter Aydin M., beiden 26 jaar, hadden de heer Simsek vanuit de Kanaalstraat in Utrecht waar hij zijn groentezaak Pamukkal had, achtervolgd. M., een Bulgaarse illegaal die in de Kanaalstraat werkzaam was geweest, had de Turkse groenteman als slachtoffer gekozen omdat hij wist dat hij met een paar duizend euro op zak midden in de nacht naar de groenteveiling in de Spaanse Polder in Rotterdam zou gaan.

Volgens de Officier van Justitie hebben de verdachten laten blijken dat zij op een ongelooflijke manier voorrang geven aan hun eigen behoeften. ''Alles duidt erop dat het niet de bedoeling was dat het slachtoffer het zou overleven. Dit is een weerzinwekkende daad die zwaar moet worden bestraft. Alleen om geld hebben de heren toegeslagen''.

Schutter Aydin M. zei tegen de rechter dat hij van Ayhan E. moest schieten. E. zei echter dat hij zó ontdaan was van de afloop, dat hij kort daarna in Amsterdam de Bulgaar geld had geboden met het verzoek: ''Schiet mij dan óók maar dood..'' Na de moordpartij waren de mannen overigens aan roverij niet meer toegekomen. E.: ''Toen ik na het schieten afremde riep Aydin: Geef gas! Ben je gek geworden?!'' Simsek werd in elkaar gezakt naast zijn wagen aangetroffen.

De verdachten konden zeer eenvoudig worden opgespoord omdat op de A12 net de gloednieuwe trajectcontrole in werking was. De camera's registreerden feilloos de auto's van zowel het slachtoffer als van zijn moorddadige belagers.

Tegen de 30-jarige Lahcen 'Sun' A. werd gisteren 9 jaar celstraf geëist. Hij had zijn gehuurde auto aan het duo uitgeleend om de roverij te kunnen uitvoeren. Uitspraak over 14 dagen.