'Regering-Bush liet nieuws-items produceren'

Joost-mag-het-weten had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek buitenland nieuwsDe Amerikaanse regering van president George W. Bush heeft nieuwsreportages gemaakt die vervolgens werden uitgezonden door televisiestations in de Verenigde Staten. Tenminste twintig departementen zouden met behulp van overheidsgeld het nieuws proberen te kleuren, zo meldt de New York Times.

Zo maakte het ministerie voor Binnenlandse Zaken een volledige reportage kort na de val van Bagdad tijdens de oorlog in Irak. "Thank you, Bush, thank you USA", juichte een in Kansas City woonachtige Irakees. Uit het nieuwsitem bleek op geen enkele manier dat de overheid de producent was. De reportage was op maat gesneden voor het format van de doorsnee televisiejournaals.

Gouverneur van CaliforniŽ Arnold Schwarzenegger wordt van dezelfde praktijken beschuldigd. De voormalige filmster zou overheidsgeld hebben gebruikt voor korte pseudo-reportages voor lokale tv-stations. Zowel de nationale regering als de Californische overheid schreven zelfs de inleidende woorden voor de journaallezers.