Topman Apple verdient ťťn dollar

Lynxnick had ons via de nieuws-submit te melden:

Topman Steve Jobs van Apple verdiende vorige jaar om precies te zijn 1 dollar bij de Amerikaanse computeronderneming. De nettowinst van 106 miljoen dollar die het concern in het vierde kwartaal van 2004 draaide, was blijkbaar geen reden om de topman een loonsverhoging te geven. Jobs kreeg naast zijn salaris geen verdere beloningen als opties en aandelen toegekend.

Jobs richtte in 1976 samen met Steve Wozniak Apple op. Inmiddels werkt hij alweer enkele jaren voor 1 dollar. Toen dit honorarium werd vastgesteld, had Apple nog grote moeite om het hoofd boven water te houden op de computermarkt.

De introductie van digitale muziekspelers bracht verandering in de financiŽle situatie van Apple. Inmiddels zijn er al meer dan 10 miljoen iPods verkocht. Door dit verkoopsucces is de beurskoers vanaf eind september bijna verviervoudigd.

Ondanks zijn karige salaris leeft Jobs niet op water en droog brood. Het zakenblad Forbes vermoedt dat zijn vermogen 2,6 miljard dollar is. Daarmee komt hij wereldwijd op de 74ste plaats. Jobs is de op een na grootste aandeelhouder van Apple met een belang van 1,23 procent.

Naast zijn werk bij Apple is Steve Jobs ook de baas van Pixar. Dit bedrijf boekte de laatste jaren grote successen met animatiefilms als Toy Story, Monsters Inc. en Finding Nemo.