Moslims verliezen geding tegen Hirsi Ali

Het kort geding dat een aantal individuele moslims had aangespannen tegen Ayaan Hirsi Ali om haar te beperken in haar uitlatingen over de islam, is in het voordeel van de VVD-politica beslecht. Advocaat Robert Moszkowicz had namens zijn cliënten geëist dat Hirsi Ali zich niet meer kwetsend, grievend of godslasterlijk over de islam zou mogen uitlaten. Ook vroeg hij om een verbod op een vervolg van de film Submission.

Beide eisen werden door de rechter afgewezen. De rechtbank oordeelde dat er onvoldoende aanleiding is om de film te verbieden. Tot nu toe heeft het Kamerlid ook nog niet onrechtmatig gehandeld met haar uitspraken.

Volgens rechter R. Paris heeft Hirsi Ali met haar uitlatingen over moslims echter wel ''de grenzen van het toelaatbare'' opgezocht. Hij noemde de termen ''pedofiel'' en ''pervers'' verwijzend naar de profeet Mohammed ''ongelukkig gekozen'', omdat dit een patroon vereist, terwijl het in het verhaal over Mohammed gaat om een éénmalige gebeurtenis. Hirsi Ali heeft deze termen een enkele maal gebruikt. ''Daarmee is ze binnen de grenzen van het toelaatbare gebleven''. Volgens Paris is echter nog maar de vraag of een veelvuldig gebruik van deze of soortgelijke woorden nog wel zal vallen binnen de toegestane grenzen.