OM mag advocaten blijven afluisteren

Icoon Binnenlands nieuws De rechter in Den Haag heeft dinsdag besloten dat het Openbaar Ministerie (OM) gesprekken tussen advocaten en verdachten mag blijven afluisteren. Het kort geding was aangespannen door de Nederlandse Vereniging van Strafrecht Advocaten (NVSA). De vereniging was namelijk van mening dat het OM structureel fouten maakt in het gebruiken van de afluistergegevens.

Volgens de nu geldende wet mag het OM dergelijke gesprekken afluisteren. Een deel van de informatie kan echter onder het beroepsgeheim van advocaten vallen. Het OM moet nu zelf beoordelen wanneer dat zo is. Als er vertrouwelijke informatie is afgeluisterd, moet het OM die 'terstond' vernietigen, en mag de informatie niet in een rechtszaak gebruikt worden.

De NVSA is echter van mening dat het OM structureel fouten maakt met de behandeling van vertrouwelijke informatie. Gesprekken zouden onrechtmatig lange tijd bewaard worden, en zelfs gebruikt worden om onderzoeken te sturen.

De rechter oordeelde dat de NVSA de beschuldigingen niet hard heeft kunnen maken. Bovendien oordeelde de rechter dat de Nederlandse wetgeving met betrekking tot de afluisterpraktijken niet in strijd is met de mensenrechten.