'Programma Wilders 'Fortuynistisch''

Het beginselprogramma, dat onafhankelijk Kamerlid Geert Wilders gisteren heeft gepresenteerd, kan rekenen op de volledige steun van LPF-Kamerlid Joost Eerdmans. De LPF-politicus noemt het programma "zeer fortuynistisch". Eerdmans: "Met zijn aanval op de elite en de linkse politiek ben ik het volledig eens." Eerder uitten de LPF-Kamerleden Mat Herben en Hilbrand Nawijn juist kritiek op het programma, omdat Wilders zijn programma voor 90 procent op de ideeŽn van Fortuyn (en dus de LPF) zou hebben gebaseerd.

Eerdmans is daarentegen juist zeer te spreken over Wilders' programma. Hij heeft echter nog niet besloten of hij zich in de toekomst gaat aansluiten bij de politieke beweging die Wilders gaat oprichten. Inhoudelijk zitten de twee grotendeels op ťťn lijn. De LPF'er kondigde eerder aan dat hij graag met Wilders en met Marco Pastors en Ronald SŲrensen van Leefbaar Rotterdam een nieuwe partij wil beginnen. SŲrensen heeft al laten weten het programma van Wilders uitstekend te vinden. Dat het veel ideeŽn van Fortuyn bevat noemt hij alleen maar prima: "Er rust geen octrooi op Fortuyns zienswijze."

Kritiek
Kritiek op Wilders partijbeginsel komt onder meer van de PvdA. Nederland wordt er volgend de sociaal-democraten niet 'vrediger, welvarender en veiliger' op met de plannen van Wilders. De fractie leest een aantal goede voorstellen, maar over het algemeen worden de problemen eerder verslechterd dan opgelost, aldus een woordvoerder. Verder ziet de PvdA-fractie bij Wilders gťťn oplossing voor de problemen in de grote steden en vreest zij juist dat gematigde moslims door Wilders zich zullen afkeren van de Nederlandse samenleving.

Een aantal economen wijst vooral op het voorstel van Wilders om de gulden terug te laten keren. Dat zou enorm veel geld kosten, om dat nu terug te draaien. Bovendien zou het onze concurrentie- en handelspositie met euro-landen als Duitsland en Frankrijk zeer verslechteren.

CDA, D66 en de VVD wilden niet reageren op het beginselprogramma van Wilders. De VVD liet wel weten later wellicht met een reactie te zullen komen.

Aantal punten van Wilders
- Een forse belastingverlaging, die uiteindelijk uitmondt in een vlaktaks (afschaffing van het progressieve belastingstelsel met schijven en aftrekposten en daarvoor in de plaats ťťn tarief voor iedereen).
- Het sociaal overleg tussen werkgevers, werknemers en overheid wordt afgeschaft.
- Afschaffen minimumloon.
- Ambtenarenapparaat met 50 procent verminderen
- Een nieuwe regel mag pas ingevoerd als er twee voor worden afgeschaft.
- Drastisch snijden in alle subsidies.
- Stoppen met ontwikkelingshulp (alleen nog noodhulp).
- Uitkeringstrekkers moeten werkzaamheden voor de maatschappij verrichten.
- Tweede Kamer gaan van 150 naar 100 zetels. Eerste Kamer afschaffen.
- Aantal provincies gaat naar vier.
- Nederlandse Antillen afstoten.
- Radicalen die een bedreiging vormen voor de rechtsstaat moeten hun grondrechten verliezen.
- Hogere straffen op geweldsmisdrijven.
- Three strikes out voor criminelen; na drie geweldsmisdrijven levenslang de cel in.
- Plegers van geweld moeten worden uitgezet als ze een dubbele nationaliteit hebben.
- Preventief fouilleren moet in heel Nederland voor de politie mogelijk worden.
- Islam en democratie zijn 'onverenigbaar'. Daarom moet het stichten van islamitische scholen verboden worden.
- De grenzen gaan 5 jaar lang volledig dicht voor niet-westerse allochtonen, want 'Nederland is vol'.
- Immigranten worden pas na tien arbeidzame jaren staatsburger en hebben tot die tijd geen recht op sociale zekerheid.