Vijf man veroordeeld voor DDoS-aanvallen

Klovan en InFrA-WiZ hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De vijf jongeren die verdacht werden van het DDoSsen van een aantal overheidssites en diverse andere sites, waaronder weblog GeenStijl, zijn vandaag door de rechtbank in Den Haag schuldig bevonden. De 18-jarige hoofdverdachte uit Breda, Erik de V., kreeg 38 dagen celstraf en een taakstraf van 240 uur. Hij gaf toe de coördinator te zijn geweest. De 17-jarige Martijn H., eveneens uit Breda, kreeg 29 dagen jeugddetentie en een werkstraf van 100 uur opgelegd. Hij werd overigens begin deze maand ook al veroordeeld wegens brandstichting bij een moskee. Daniel D. (15) uit Rotterdam kreeg voor zijn deelname aan de aanval op Overheid.nl een werkstraf van 80 uur.

Bredanaar Nabil A. (15) werd veroordeeld tot 27 dagen jeugddetentie en 120 uur taakstraf omdat hij de groep in staat stelde voor de DDoS-aanval misbruik te maken van een netwerk van slecht beveiligde computers. De 19-jarige Chiel T. uit Froombosch, die alleen meedeed aan een vergeldingsaanval op GeenStijl, moet 80 uur gaan werken.

Het is voor het eerst in Nederland dat mensen zijn veroordeeld voor een DDos-attack. De celstraffen zijn allemaal gelijk aan het voorarrest, de DDoSers hoeven dus niet meer de cel in. De rechter legde wel alle verdachten voorwaardelijke celstraffen op.

Diverse partijen claimen honderdduizenden euro's schadevergoeding van de verdachten. Daartoe kan men, nu de verdachten zijn veroordeeld, een civiele procedure starten.