Moderne slavernij in Nederland aangetoond

calvobbes had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws Al geruime tijd ronselen West-Afrikaanse benden duizenden Afrikanen om ze in Nederland onder zeer slechte omstandigheden te laten werken. De SIOD spreekt daarom van moderne slavernij. De bendes uit Nigeria en Ghana verdienen daarmee miljoenen aan de uitbuiting van de illegalen.

De benden nemen altijd tweederde van het loon in beslag waardoor de illegaal meestal maar 2 euro per uur krijgt voor het ongeschoolde werk in de tuinbouw, slachterijen en de schoonmaakbranche.

De illegalen hebben daarnaast ook te kampen met slechte werkomstandigheden. Volgens de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) zijn deze vaak extreem slecht. Zo moeten de illegalen bijvoorbeeld werken in fabrieken met een snellere lopende band, hoge temperaturen of met overschreden geluidsnormen.

Ook is het is niet ongewoon dat één bed door drie mensen wordt beslapen, elk voor acht uur per dag. De slachtoffers krijgen niet eens een gewone stoel. Sommige illegalen huren dan een losse stoel voor 150 euro per maand.

De illegalen zijn uiteindelijk volkomen afhankelijk van de benden voor huisvesting en de nodige papieren. Ook kunnen ze zich financieel niet losmaken uit het netwerk omdat ze veel geld moeten betalen. Volgens het SIOD accepteren de Afrikaanse illegalen het allemaal omdat het blijkbaar erger is om teruggestuurd te worden.