Drie jaar eis voor plan om moskee in brand te zetten

Tegen de 24-jarige Stefan van T. is gisteren 3 jaar celstraf geëist wegens het plannen van een brandbomaanslag op een moskee in Venray. De man kon indertijd vlak voor zijn daad opgepakt worden omdat de politie was getipt over de op handen zijnde aanslag. Met zijn vriend Peter G. (20) - die later berecht zal worden - was hij, met vier molotovcocktails in de auto, al tot vlakbij het gebouw aan de Kiosk gekomen, toen postende politiemensen hen in de gaten kregen.

Het idee voor de aanslag zou afkomstig zijn geweest van Peter G. die vond dat er ''een daad gesteld moest worden''. Op 10 november, de avond na de urenlange politiebelegering van de terreurverdachten Jason W. en Ismail A. in Den Haag, was het volgens de knapen tijd ''om de radicale moslims af te schrikken''. Stefan van T. verklaarde in een politieverhoor: ''Er is zoveel te doen in Nederland. Ik wilde mijn steentje bijdragen. Dat is nu dus niet gelukt.''

Van T. - die zich geen racist noemt maar een nationalist - was lid van de Verenigde Nederlandse Arische Broederschap en had thuis een oproep liggen om deel te nemen aan de 'Rudolf Hess-mars' in Duitsland. Volgens een psycholoog was hij kwaad om wat ''in Nederland door buitenlanders was gebeurd: die nemen de macht over.'' Hij is licht verminderd toerekeningsvatbaar bevonden: een wat kinderlijke, onvoldoende ontwikkelde jongen.

Tegen twee andere verdachten werden straffen tot 10 maanden cel waarvan een deel voorwaardelijk geëist. Het betreft hier de 20-jarige Mandy M. en de evenoude Dusty van H. In M. haar woning in Horst werden de explosieve cocktails bereid in bierbeugelflessen. Van H. had hulp geboden bij het maken van de explosieve mengsels.