Hulpverleners faalden bij dood Savanna

Vandaag is het rapport openbaar gemaakt over de 3-jarige peuter Savanna uit Alphen aan de Rijn, die vorig jaar september dood werd aangetroffen in de kofferbak van de auto van haar moeder en diens vriend. Daaruit blijkt dat de jeugdzorg ernstig heeft gefaald. Het rapport is gemaakt door de Inspectie Jeugdzorg (IJZ).

De peuter blijkt voor ze werd vermoord stelselmatig mishandeld te zijn. Een gezinsvoogd greep echter niet in en luisterde veel te veel naar de moeder. Het meisje werd in 2002 wel even uit huis geplaatst, maar mocht na een half jaar weer terugkeren.

IJZ verwijt de gezinsvoogd dat hij niet voor Savanna is opgekomen. Het Bureau Jeugdzorg krijgt een veeg uit de pan omdat ze geen actie ondernam toen de moeder hulpverleners buiten de deur zette.

De manager van de Jeugdzorg in Noord-Holland en de voogd zijn inmiddels op non-actief gesteld. Tegen beide zouden 'personele maatregelen' zijn genomen.

Minister Piet Hein Donner van Justitie en staatssecretaris ClÚmence Ross-van Dorp van Volksgezondheid hebben geschokt op het rapport gereageerd. Zowel Donner als Ross vinden evenals de IJZ dat het 'perspectief van het kind leidend moet zijn'.

Vlak na de moord reageerden buren al woest op de hulpverlening, die volgens hen de boel had laten versloffen en niets had gedaan met meldingen uit de buurt.