Ex-marinier: arrestatie Saddam in scene gezet

Fonkmeistah had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Irak nieuwsSergeant Nadim Abou Rabeh, een voormalige Amerikaanse marinier van Libanese komaf die betrokken was bij de arrestatie van Saddam Hussein, heeft tegenover een Arabische krant verklaard dat de arrestatie zoals deze 13 december 2003 wereldwijd op tv te zien was, in scene zou zijn gezet.

In werkelijkheid zou Saddam een dag eerder, op 12 december al gevangen genomen zijn in een woning en dus niet zijn gevonden in een put. Tevens werd er flink verzet geleverd voorafgaande aan de arrestatie, waarbij Saddam zelf ook nog op z'n belagers geschoten heeft. Ook dit strookt niet met de beeldvorming dat Saddam te tijde van zijn arrestatie werd neergezet als een oude, vervuilde en vermoeide man.

Rabeh verklaarde dat de schuilkelder waarin Saddam 'gevonden' werd, in werkelijkheid een lege waterput was. Ook wist hij te melden dat tijdens de arrestatie een andere marinier, van Sudanese afkomst, werd doodgeschoten. Diezelfde dag zou de gepresenteerde arrestatie-scene nog in elkaar zijn gezet door een militair productieteam, waarmee een dag later de wereldpers werd gehaald.

Saddams vermeende schuilplaats
Toegang tot Saddams vermeende schuilplaats.
© Getty Images