SBS wil overleg met VRT over uitzenden tv-series

Desperate HousewivesSBS (SBS6, Veronica en Net5) wil overleg met de Belgische televisiezender één over het uitzenden van de Amerikaanse tv-serie Desperate Housewives, die gaat over een aantal huisvrouwen in een luxe Amerikaanse buitenwijk. Net5 heeft de exclusieve uitzendrechten voor de populaire Amerikaanse serie in Nederland verworven en zendt de serie sinds vorige week uit. De Belgische zender één, die ook in Nederland te ontvangen is, zendt de serie al vanaf januari uit. Via de Belgische zender keken voor het begin bij Net5 gemiddeld 130.000 Nederlanders.

SBS heeft de Vlaamse zender onlangs een brief gestuurd, waarin stond dat SBS "ongelukkig" is met de situatie. "De VRT kan zich ons probleem voorstellen, dus we zoeken samen naar een oplossing", liet een SBS-woordvoerder vandaag weten. De moedermaatschappij van één, de VRT, verwees SBS in een reactie door naar Disney, de producent van de serie. Een VRT-woordvoerster liet eerder vandaag weten dat er sindsdien geen overleg meer heeft plaatsgevonden.

Een woordvoerder van SBS zegt nog steeds te hopen op een oplossing, en ziet "het vervormen van de Vlaamse uitzendingen in Nederland" als één van de mogelijke oplossingen. Eén noemt het een "bizar verzoek" en is niet van plan om de zender vrijdagavond vanaf 22:00 uur op zwart te gooien in Nederland. "We hebben nog maar een paar afleveringen te gaan en die zenden we gewoon uit".

De SBS-woordvoerder zegt dat SBS vooral een signaal af wil geven. "We willen goede afspraken maken om dit in de toekomst te voorkomen. Wellicht kunnen we voortaan afspreken dat we tegelijk beginnen met uitzenden." De VRT ziet daar niets in. "Daar kunnen we echt niet aan beginnen, dit soort dingen gebeuren zo vaak. Ook andersom, dat een Nederlandse zender eerder begint met een serie dan wij. Wij zien dat niet als een probleem. Het gaat tenslotte om een klein percentage kijkers."

De eerste uitzending van de serie op Net5 (een dubbelaflevering) trok ruim 1,1 miljoen kijkers. Gisteravond trok de serie op Net5 aanmerkelijk minder kijkers: 654.000. Eén trok zoals gezegd, voordat Net5 begon met het uitzenden van de serie, iedere week zo'n 130.000 Nederlanders. De laatste uitzending van de serie op één wordt op 1 april vertoond.