Openbaring seksschandaal kost geld

Omdat de voormalig GroenLinks-fractievoorzitter van Delfzijl, Ria de Weerd, beschuldigingen in de media heeft gebracht dat raadslid Arco de Kruijff van de lokale partij Gemeentebelangen een partijgenote verkracht zou hebben, is zij veroordeeld tot het betalen van 5.000 euro schadevergoeding aan De Kruijff.

De Kruijff wordt door oud-partijgenote Lia Beulakker beschuldigd van verkrachting. Zij heeft daarvan aangifte gedaan bij justitie. De rijksrecherche onderzoekt die aangifte nog steeds. De Weerd van GroenLinks wierp zich op als woordvoerster van Beulakker en bracht het verhaal in de openbaarheid.

Beschuldigde De Kruijff ontkent de verkrachting en zegt dat het de nasleep is van onderling gebakkelei in het verleden. Dit ontstond na het grote succes van de partij bij gemeenteraadsverkiezingen. Ook anderen twijfelen aan de waarheid van Beulakkers verhaal.

De voorzieningenrechtbank in Groningen oordeelde dat De Kruijff momenteel ernstige schade lijdt door de in de media geuite verdachtmakingen aan zijn adres, die vooralsnog niet bewezen zijn. De Kruijff had 15.000 euro geëist.

De Weerd is overigens door haar partij GroenLinks geschorst, omdat ze de partij met haar woordvoerderschap voor Beulakker zou beschadigen. Ze is echter niet opgestapt uit de raad en blijft voorlopig actief onder de naam Sociaal Democratische Eenheid Delfzijl. Ze vecht momenteel haar schorsing aan bij het landelijk bestuur van GroenLinks.