Hoogervorst pleit voor tweepartijenstelsel

pberends en theSummoner hadden ons via de nieuws-submit te melden:

VVD-minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn & Sport pleit deze week in Elsevier voor het 'drastisch indikken' van het aantal politieke partijen, omdat Nederland anders onregeerbaar zal worden. Verkiezingen zouden in zijn ogen in essentie een "wedstrijd moeten zijn tussen twee politieke blokken". Zo'n tweestromenstelsel van twee grote partijen of twee partijcoalities bestaat volgens Hoogervorst in veel van de ons omringende landen en leidt daar volgens hem tot meer politieke stabiliteit.

Hoogervorst vindt dat het huidige systeem gemaakt is voor een honkvaste kiezer, die niet meer bestaat. Nieuwe partijen komen makkelijk in de Kamer en leiden tot politieke aardschokken die niet bevordelijk zijn voor de regeerbaarheid van het land. Ook meent hij dat de combinatie van veel politieke partijen en de 'explosief toegenomen' media-aandacht leidt tot trivialisering van de politiek. "Te veel partijen strijden over te weinig meningsverschillen en te veel media zijn op jacht naar te weinig nieuws".

HIj laat echter in het midden hoe dat tweestromenstelsel moet worden bereikt. Een districtenstelsel of invoering van een forse kiesdrempel zouden eventuele mogelijkheden zijn.