Voetbal: Van Basten ziet meer vernieuwing

Icoon Sport nieuwsBondscoach Marco van Basten gaf dinsdag de namen van de voorselectie van het Nederlands elftal voor de WK kwalificatieinterlands met Roemenië en Armenië prijs. In de voorselectie zijn opvallend liefst zeven Ajacieden opgenomen, waaronder de beloftes Ryan Babel en Hedwiges Maduro. Verder onder meer zes spelers van AZ en vijf van PSV.

De naam van Maduro is de grootste verrassing in het rijtje. De voorselectie van de jonge Amsterdammer is kennelijk verdiend op basis van de drie officiële wedstrijden die hij in het eerste van Ajax speelde: tegen Roda JC, AJ Auxerre en ADO Den Haag. De middenvelder viel op in het bekertreffen met ADO Den Haag, nadat hij de paal trof, kon Wesley Sneijder de score openen. Ook teamgenoot Ryan Babel kwam nooit op het Oranjelijstje voor. Zijn prestaties van de laatste tijd konden Ajax voor erger behoeden.

Bij de overige namen vallen vooral die van Tim de Cler en Jan Vennegoor of Hesselink op. De verdediger van AZ bleef tot nog toe onopgemerkt temidden van zijn collega's Joris Mathijsen en Jan Kromkamp. PSV-spits Vennegoor of Hesselink weet met de nominatie dat hij nog altijd in beeld is in Zeist. Nadat voor de oefenwedstrijd tegen Engeland bij afwezigheid van tal van spitsen geen uitnodiging op de mat viel, was het uitzicht op een eventueel Oranje optreden in de toekomst voor hem even ver weg. Ook collega André Ooijer is genomineerd. Op 18 maart maakt Van Basten de definitieve selectie bekend.

Hierbij een overzicht van spelers van de Nederlandse clubs, van Ajax:
Hedwiges Maduro, Ryan Babel, Nigel de Jong, Maarten Stekelenburg, Rafael van der Vaart, John Heitinga en Wesley Sneijder

Van AZ:
Jan Kromkamp, Tim de Cler, Denny Landzaat, Joris Mathijsen, Martijn Meerdink en Henk Timmer

van Feyenoord:
Dirk Kuyt en Romeo Castelen

Van PSV:
Mark van Bommel, Wilfred Bouma, Phillip Cocu, André Ooijer en Jan Vennegoor of Hesselink

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager