'Zwarte Britse jongens apart les geven'

Trevor PhillipsDe voorzitter van de Commissie voor Raciale Gelijkheid in Groot-Brittannië (Commision For Racial Equality), Trevor Phillips, heeft voorgesteld om zwarte jongens in aparte klassen te zetten. Op deze manier zouden hun leerresultaten verbeterd kunnen worden. Ook vindt hij dat zwarte vaders niet langer toegang zouden mogen hebben tot hun zonen, zo lang ze weigeren ouderavonden te bezoeken.

Phillips doelt vooral op jongens van Caribische komaf die bij hun moeder in eenoudergezinnen wonen. Ze behalen nu op school aanzienlijk lagere resultaten dan het toch al niet hoge Britse nationale gemiddelde: 36 om 52 op een schaal van honderd. Volgens Phillips dragen het gebrek aan zelfrespect en positieve rolmodellen voor de jongens bij aan het probleem, evenals de omstandigheid dat slim zijn in hun kring niet als cool geldt.

Een lid van Operation Black Vote (een politieke partij voor zwarten) beaamde deze cultuur: ''De jongens spiegelen zich te veel aan rappers, die te koop lopen met een fantasieleven van 'bling bling' (rijkdom) waarvoor niet gewerkt hoeft te worden.''

Antidiscriminatiewetten
De Britse onderwijswereld reageerde niet erg enthousiast op de plannen en ideeën van Phillips. ''In strijd met de Britse antidiscriminatiewetten'', was een veel gehoorde opmerking. ''Natuurlijk moeten we alle kinderen helpen die het slecht doen op school. Maar zwarte kinderen apart zetten kan contraproductief zijn, en zelfs illegaal,'' zei Martin Ward van de vereniging van schoolhoofden.

De minderhedenwoordvoerder van de Labourpartij zei overigens dat het binnen de wet wel degelijk mogelijk is om zwarte jongens apart te zetten op school. Hij ging er echter van uit dat de uitspraken van Phillips uit hun verband gerukt zijn. Ze sluiten echter wél aan bij een discussie die al veel langer aan de gang is onder bijvoorbeeld Caribische ouders.

Zwarte meisjes doen het in tegenstelling tot zwarte jongens wél goed in het onderwijs. Een recent onderzoek toonde aan dat zwarte Britse meisjes het zelfs beter doen dan autochtone Britse jongens.