Meer taxi's in grote steden

Rotterdammer had ons via de nieuws-submit te melden:

Er rijden steeds meer taxi's in de vier grote steden. In Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag rijden inmiddels 6500 wagens rond, 200 meer dan in 2003. De groei zit vooral in eenmansbedrijfjes. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie KNV Taxi.

Door de toename van taxi's is er een overschot ontstaan. Zelfs op drukke vrijdag- en zaterdagavonden valt de klandizie tegen. In 2004 reden taxi's 20.000 ritjes op een zaterdagavond, duizend minder dan in 2003. Een taxi-chauffeur verdient nu 20 euro per uur, tien procent minder dan in 2003.

Volgens KNV zijn veel zelfstandige rijders matige chauffeurs met weinig stratenkennis. De gemeente Rotterdam komt daarom dit jaar met speciale standplaatsen voor taxi's, die aan gemeentelijke kwaliteitseisen voldoen. De gemeente mikt in eerste instantie op 75 erkende taxi's. De eerste speciale standplaats zal, als de gemeenteraad akkoord gaat, naast het Centraal Station komen.

Ook in Den Haag zijn er zulke plannen. Wethouder Bruno Bruins wil voor de kwaliteitstaxi's de voorste plekken op de standplaatsen reserveren. Volgens Bruins moeten de grote steden met één keurmerk komen om verwarring te voorkomen.