Hoogste aantal emigranten in vijftig jaar

thomas26, pberends en sitting_elfling hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Algemeen nieuwsDe emigratie van in Nederland geboren personen is in het afgelopen jaar naar het hoogste punt in 50 jaar gestegen. In 2004 vertrokken 49.000 Nederlanders naar het buitenland. Bijna 22.000 in Nederland geboren personen keerden juist terug naar hun geboorteland. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Emigraties vinden vooral plaats naar België en Duitsland. Werk, een buitenlandse partner, gunstigere belastingtarieven en de lagere huizenprijzen zijn belangrijke redenen om te vertrekken. Volgens het CBS is er daarbij een samenhang tussen emigratie en economie. In een tijd van sterke economische groei, zoals rond het eind van de jaren negentig, bereikt de immigratie een hoogtepunt en is de emigratie juist laag. Eind jaren negentig keerden met name eerder uit Nederland vertrokken personen terug.

De totale emi- en immigratie ligt overigens nog een stuk hoger. In 2004 kwamen bijna 112.000 personen naar Nederland, terwijl er 90.000 vertrokken. Het grootste deel van de immigranten is van Westerse komaf.