'Al-Qaeda vestigt zich in Engeland'

Volgens het voormalige hoofd van de Londense politie, Sir John Stevens, leven er in Groot-Brittannië zo'n tweehonderd ''door al-Qaeda getrainde terroristen''. Stevens, die onlangs met pensioen ging, noemt de dreiging van aanslagen reëel. Hij dringt er bij de regering op aan de controversiële antiterreurwetgeving zo snel mogelijk door te drukken.

Die wetgeving, waarbij mensen zonder proces voor onbepaalde tijd preventief kunnen worden vastgezet, gaat volgens burgerrechtengroeperingen in tegen de mensenrechten en de Britse grondwet. Groot-Brittannië kende al eerder zo'n antiterreurwet die na de aanslagen van 11 september 2001 van kracht werd, maar die was specifiek gericht op buitenlanders. Eind vorig jaar oordeelde het hoogste Britse rechtscollege echter dat die maatregelen in strijd waren met de grondwet, vooral omdat die alleen van toepassing waren op buitenlanders. De regering wil nu nieuwe antiterreurwetgeving, waarin onder meer de preventieve detentie is vervangen door huisarrest, die ook voor Britten geldt.

Sir John Stevens noemt de dreiging van aanslagen in Groot-Brittannië reëel. Volgens hem vestigen zich in steden steeds meer groepjes militanten die door Osama bin Laden zijn getraind.