Slachtoffers tsunami beginnen rechtszaak

Een groep van meer dan zestig toeristen heeft de Thaise overheid, de Amerikaanse tsunami-waarschuwingsdienst en de Franse hotelketen Accor aangeklaagd. De groep, waaronder zich ook een aantal Nederlanders bevinden, werd afgelopen december getroffen door de tsunami in Azië. Ze zijn van mening dat de partijen niet adequaat hebben gereageerd op de naderende ramp.

In de groep bevinden zich naast Nederlanders ook Zwitsers, Fransen, Oostenrijkers en Duitsers. De klacht is ingediend bij een rechtbank in New York. Volgens de advocaten gaat het de tsunami-slachtoffers niet om de schadevergoeding. De groep wil bewijzen dat er sprake is geweest van nalatigheid, zowel voor als na de ramp.

Zo zeggen de klagers dat het Amerikaanse tsunami-waarschuwingssysteem van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) de zeebeving wel degelijk heeft waargenomen. Maar vervolgens zouden zij verzuimd hebben de landen in het risicogebied te waarschuwen. Ook de Thaise overheid wist dat er kans was op een tsunami, maar liet geen waarschuwing uitgaan. Ten slotte zou de hotelketen Accor nagelaten hebben de familieleden van de slachtoffers in te lichten. Ook zou het hotel in Khao Lak op een breuk in de aardkorst gebouwd zijn.