'Heavy metal veroorzaakt klaplong'

Cabron had ons via de nieuws-submit te melden:

Luisteraars van heavy metal hebben grote kans op beschadiging van hun longstelsel met een levensbedreigende klaplong tot gevolg. Dat blijkt uit een onderzoek van de Brusselse hoogleraar Noppen onder patiŽnten tussen en de 15 en 25 jaar met een klaplong. Het onderzoek werd onlangs gepubliceerd in de Gazet van Antwerpen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het te luid spelen van andere muziek in de auto of thuis kan leiden tot een klaplong. De hevige bassen en zware muziekfrequenties veroorzaken vaak trillingen in de longen, waardoor scheurtjes kunnen ontstaan en de long kan inklappen. Vervolgens komt lucht terecht in de borstholte. Dat leidt dan weer tot hevige kortademigheid. Een klaplong herstelt over het algemeen vanzelf, maar kan soms dodelijk zijn.

De Nederlandse longarts H.M. Jansen van het Academisch Medisch Centrum (AMC) kan zich geen gevallen in Nederland voor de geest halen. Verder meent hij er niets over te hebben gelezen in de literatuur. Wel onderkent hij dat in theorie heel harde muziek in een kleine ruimte tot een luchtdrukverplaatsing leidt. Jansen meent dat in extreme omstandigheden elke luchtdrukverplaatsing effect heeft op de longen.