'Amerikanen schoten met opzet op Italiaanse'

Icoon Buitenlands nieuwsAmerikaanse soldaten schoten met opzet op Giuliana Sgrena, de journaliste die na een maand gijzeling gisteren in Irak werd vrijgelaten. Dat zegt Pier Scolari, partner van Sgrena. Hij beweert dat Amerika niet wilde dat Sgrena haar verblijf in Irak zou overleven, omdat ze 'belangrijke informatie' had verzameld. Bij de schietpartij kwam een Italiaanse veiligheidsagent om.

"De Amerikanen en de Italianen wisten dat ze eraan kwam. Haar auto was 700 meter van het vliegveld, wat betekent dat ze alle controleposten was gepasseerd", zegt Scolari. Sgrena, die werkt voor de communistische krant Il Manifesto, zou bezig zijn met een uiterst kritisch artikel over de strijd in Irak. Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse leger naderde de auto met Sgrena met hoge snelheid een wegversperring, en richtten de militairen op het motorblok van de wagen. De journaliste zegt dat de auto door een regen van kogels werd geraakt. "De chauffeur kreeg niet eens de kans om uit leggen dat we Italianen waren."

Sgrena raakte gewond aan haar schouder. Ondanks de verwondingen nam de vrouw een vliegtuig naar Italië. Ze kwam vanochtend aan op het vliegveld van Rome, waar ze werd verwelkomd door familieleden en premier Berlusconi. De Amerikaanse president Bush belde Berlusconi vrijdagavond al om zijn spijt te betuigen. Hij liet weten dat er een grondig onderzoek wordt ingesteld naar de beschieting.