Veel zwangere vrouwen roken door

Meer dan de helft van alle Nederlandse vrouwen die zwanger is en daarvoor rookte, rookt tijdens de zwangerschap gewoon door. Zo'n 55% blijkt wanneer ze voor de eerste keer bij een verloskundige komen, nog te roken. Toch was 84% van de rooksters van plan te stoppen als ze zwanger zou worden.

De schokkende cijfers zijn afkomstig van KWF Kankerbestrijding, na een onderzoek onder ruim 1.100 vrouwen. De organisatie is deze week gestart met de campagne 'Rookvrij zwanger'.

Roken tijdens de zwangerschap is zéér slecht voor de ongeboren vrucht, zo stelt het KWF. Een aantal van de risico's zijn:

- Overlijden tijdens de zwangerschap door loslating van de moederkoek.
- Overlijden tijdens de geboorte.
- Te vroeg te geboren worden.
- Een twee keer zo hoge kans op een te laag geboortegewicht (minder dan 2.500 gram). Baby’s van rokende vrouwen zijn namelijk gemiddeld 200 gram lichter
- Overlijden door wiegendood in de eerste maanden na de geboorte.
- Een klompvoetje of een hazenlip.
- Een verminderde longfunctie, oorinfecties, astma en bronchitis.

Verder blijken baby’s van rokende moeders in verhouding tot baby’s van niet-rokende moeders kleiner te zijn en ze hebben vaker een kleinere hoofd- , borst- en schouderomtrek. Bovendien hebben baby’s van rokende moeders minder weerstand en zijn dus vatbaarder voor allerlei ziektes. Verder vermindert roken de aanmaak van moedermelk. Bovendien worden via de moedermelk ook giftige stoffen (bijvoorbeeld nicotine) aan het kindje doorgegeven.

Roken is natuurlijk niet enkel slecht voor ongeboren baby's. Van alle mensen die overlijden aan kanker is 30% toe te schrijven aan het rookgedrag, reden voor KWF Kankerbestrijding het roken actief te gaan ontmoedigen.