Afghanistan op weg naar drugsstaat

PapaverbolVolgens een Amerikaans overheidsrapport is Afghanistan op weg om drugsstaat nummer ťťn van de wereld te worden. Sedert de Taliban zijn verdreven zou de papaverteelt met een factor vier zijn toegenomen. Zo'n 90% van de heroÔne die in de wereld wordt verkocht, komt uit Afghanistan.

In grote delen van het land is het nog erg onveilig. Daardoor kunnen heroÔneproducenten en -handelaren ongestraft hun gang gaan. Meer dan de helft van het geld dat in Afghanistan wordt verdiend, zou afkomstig zijn uit de drugshandel.


VN
Deze week prees overigens het narcoticabureau van de Verenigde Naties (INCB) het beleid van de Nederlandse regering om het gebruik van cannabis te ontmoedigen en het aantal coffeeshops omlaag te brengen.

''De regering van Nederland erkent eindelijk dat coffeeshops niet vrij van blaam zijn bij het in stand houden van illegale drugshandel en niet passend zijn bij de bestrijding van drugsgerelateerde misdaad. De hardere aanpak is een stap in de goede richting'', zo schrijft het INCB in het jaarrapport over 2004. Ook prijst het INCB het streven van de Nederlandse regering om het gebruik van cannabis onder jongeren en toeristen en het gebruik van sterke wiet (met een hoog THC-gehalte) in het algemeen te ontmoedigen.

Uit het rapport blijkt overigens dat de productie (teelt) van wiet zich verspreidt naar steeds meer andere Europese landen.