'Kampers Vinkenslag nauwelijks gestraft'

Icoon Binnenlands nieuws De bewoners van het woonwagenkamp Vinkenslag in Maastricht krijgen nauwelijks straffen voor de massale hennepteelt op het terrein. Dat meldt het Algemeen Dagblad zaterdag op basis van een eigen onderzoek. Hoewel er in korte tijd tientallen hennepkwekerijen op het terrein zijn opgerold, krijgt Justitie het niet voor elkaar daar veroordelingen voor te krijgen.

Het probleem voor Justitie is vooral dat het moeilijk te bewijzen is wie de eigenaar van de hennepkwekerij is. De teelt vindt namelijk vaak plaats in illegale loodsen, die op niemands naam staan.

In de afgelopen paar jaar heeft Justitie wel verschillende mensen voor de rechter gesleept, maar die werden meestal vrijgesproken. Slechts drie inwoners kregen een geldboete. Veel zaken haalden de rechter niet eens door een gebrek aan bewijs.

Als het aan de gemeente Maastricht ligt, wordt het kamp voor 2007 afgebroken in zijn huidige vorm. De bewoners moeten dan verdeeld worden over negen andere kampen in de regio. De reorganisatie zal nog veel moeite gaan kosten, aangezien de bewoners niet vrijwillig willen meewerken.

De politie heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk invallen gedaan in het woonwagenkamp. Hierbij werden achterstallige belastingschulden geïnd die de bewoners lange tijd weigerden te betalen, en werd regelmatig gezocht naar hennepkwekerijen. De politie moest meestal met groot materieel uitrukken om het kamp alleen al binnen te komen.