Veel reacties op overlijden Rinus Michels

"Rinus was een coach met natuurlijk overwicht waar wij als spelers respect voor hadden", aldus Ronald Koeman die dat zei in een reactie op het overlijden van Rinus Michels. Veel prominenten in de voetbalwereld reageerden op de dood van de oud-bondscoach van Oranje. Michels overleed donderdagochtend op 77-jarige leeftijd aan complicaties, nadat hij twee weken geleden een hartoperatie onderging.

"Het was een man van weinig woorden, al werd hij later menselijker. Tegenwoordig moet je alles uitleggen. Bij hem was dat niet nodig. Hij stond boven de groep. Ik heb veel van hem geleerd", zegt de vorige week ontslagen coach van Ajax Ronald Koeman. Koeman maakte in 1988 deel uit van het Nederlands Elftal dat onder leiding van Michels Europees Kampioen werd.

"Hij zou keihard zijn, maar ik ken hem niet anders als een sympathieke Amsterdammer met geweldige droge humor", aldus Klaas Nuninga, oud-speler van Ajax. Oud-Ajacied Sjaak Swart: "Hij was de strengste en de beste coach die ik heb gehad." Arie van Eijden, algemeen directeur van Ajax: "Een groot man is de sportwereld ontvallen."

Rinus Michels (1928 - 2005)
Rinus Michels (1928 - 2005)

Ook de staatssecretaris van Sport, Clemence Ross van Dorp, reageerde op de dood van Michels, en vindt dat met Michels een grote persoonlijkheid is overleden. "Hij heeft met Johan Cruijff het Nederlandse voetbal groot gemaakt en kon op latere leeftijd ook omgaan met vedetten."

"Het Nederlandse voetbal ontvalt een markante persoonlijkheid", aldus Henk Kesler, directeur betaald voetbal. "Hij was een van de beste Nederlandse trainers ooit. Wij zijn heel verdrietig. In Zeist gaat de vlag direct halfstok."

Bondscoach Marco van Basten reageerde erg ontdaan op de dood van zijn voorganger, onder wie hij in 1988 de Europese titel pakte. "Het heengaan van de 'nestor' van het trainersgilde, de vader van het Nederlands voetbal, is een enorm verlies voor de voetbalwereld. Michels was iemand die alle kwaliteiten van een topcoach in zich had. Hij wist een groep te motiveren en kon op de juiste momenten, vooral door zijn bijzondere gevoel voor humor, de spanning van de ploeg afhalen."

"Hij kon daarentegen ook hard zijn in zijn beslissingen en op andere momenten weer zijn warme kant tonen. Het is niet voor niets dat hij de enige coach is die met Oranje een grote prijs in de wacht heeft gesleept", aldus de huidige bondscoach. "Het was voor mij persoonlijk dan ook zeer speciaal dat uitgerekend hij me enkele jaren geleden mijn diploma Coach Betaald Voetbal overhandigde."

Rinus Michels en bondscoach Marco van Basten
Rinus Michels onlangs in een onderonsje met Marco van Basten

Ook de huidige trainer van Feyenoord, Ruud Gullit, had veel complimenten over voor zijn vroegere bondscoach. "Hij was een persoonlijkheid in alle opzichten. Voor hem wilde je alles geven. Een warme en humoristische man. Heel anders dan het beeld dat ik eerst van hem had."

Gullit was in 1988 aanvoerder van het Oranje dat de Europese titel pakte. "Voordat ik hem in 1987 bij Oranje leerde kennen, dacht ik dat hij een strenge, norse man was, die heel erg met discipline bezig was. Ik dacht destijds nog: Wat moet dat worden met hem? Maar al die verhalen bleken totaal niet te kloppen."

"Later, toen ik hem bij de KNVB weer tegenkwam op de trainerscursus, waar hij mijn docent was, heb ik wel eens aan hem gevraagd waarom hij bij ons zoveel losser en anders was dan in zijn jaren bij Ajax en Barcelona. Zijn antwoord was duidelijk. Jullie waren al echte profs, zei hij. Jullie hoefden niet meer gecorrigeerd te worden. Jullie corrigeerden elkaar. Een mooier compliment konden we niet krijgen. Echt, bij iedereen van de EK-ploeg in 1988 lag hij heel goed."

'Michels was belangrijk voor koekfabrikant'
Ook koekfabrikant Peijnenburg laat weten geschokt te zijn door het overlijden van de voetbaltrainer. Michels sprak sinds 2003 reclamespotjes in voor het Geldropse bedrijf. "Nog niet zo gek lang geleden is hij nog op bezoek geweest in onze fabriek", vertelt directeur Johan Lokhorst. "Michels is ontzettend belangrijk geweest voor ons merk. We hadden nog een hele planning voor meer commercials." De onderneming heeft de campagne met Michels met onmiddellijke ingang stopgezet.


Wikipedia over Rinus Michels
Levensloop
Loopbaanoverzicht
-
Meer sportnieuws lees je op FOK!Sport!!