'Brandstichting Udense school was gepland'

calvobbes had ons via de nieuws-submit te melden:

De brandstichting in de Udense islamitische basisschool Bedir was een geplande actie. Dat zegt de 16-jarige hoofdverdachte vanavond in het documentaireprogramma Zembla. De brandstichting vond plaats op 9 november 2004, in de rumoerige periode na de moord op filmmaker Theo van Gogh. De school brandde volledig af. Zeven minderjarige verdachten werden later gearresteerd.

Drie van de verdachten worden verdacht van de brandstichting in de school, vier anderen zouden betrokken zijn geweest bij een poging tot brandstichting in een moskee in Uden. Politieman K. de Groot noemt in Zembla de acties 'een kwajongensstreek en geen aanslag'. De verdachten zijn na vijf weken voorarrest weer op vrije voeten gesteld. Hoofdverdachte B. wordt momenteel door de reclassering begeleid.

Brand bij de islamitische basisschool Bedir
Eerste beelden van de brand (Foto: Maanvis)

'De halve school wist ervan'
In de uitzending van Zembla zegt B. dat een hoog opgelopen ruzie met een paar Marokkaanse jongens wraakgevoelens deden ontstaan. "Een dag na de moord op Theo van Gogh hebben we met een groepje jongens bedacht dat we de moskee moesten aanvallen. We gingen vechten, we gingen ze terugpakken", stelt B. Toen de brandstichting in de moskee mislukte werd besloten de islamitische basisschool in brand te steken. Veel leerlingen van het Udens VMBO-college zouden op de hoogte zijn geweest van de plannen. "De halve school wist van onze plannen", zegt de hoofdverdachte. "We hebben elkaar opgestookt. Het begon min of meer als grap, maar toen konden we niet meer terug. Want dan ben je niet stoer meer."

'De grootste mond'
De vader van B. bestrijdt dat zijn zoon en diens vrienden echt racistische motieven hebben gehad. "De jongens vinden dat de allochtonen zich onaangepast gedragen. Daar storen zij zich aan", meent de vader, die bezig is een boek te schrijven over de kwestie. B. zegt zelf spijt te hebben van zijn actie. Hij zou fysiek niet aanwezig zijn geweest bij de uiteindelijke brandstichting, omdat hij ziek thuis was. B. wordt volgens zijn vader als hoofdverdachte beschouwd omdat hij in de voorbereiding de grootste mond zou hebben gehad.

-
Zembla: White Power in Uden. Donderdag 3 maart, 21.10 uur op Ned 3.