Avondspits heeft geen last meer van sneeuw

Mocht je nog naar huis moeten rijden, dan zal je als het goed is geen last meer hebben van de sneeuwval. De snelwegen in Nederland zijn weer sneeuwvrij. Dat heeft een woordvoerder van Rijkswaterstaat in Utrecht gezegd. In Friesland en Groningen, waar de meeste sneeuw viel, zijn ook de provinciale wegen nagenoeg sneeuwvrij, zo lieten woordvoerders weten.

Op Schiphol zijn nog wel veel vertragingen. Aan het einde van de middag vertrokken vliegtuigen uit Amsterdam met vertragingen van soms drie uur. Waar de luchthaven op een normale middag zestig vliegtuigen per uur verwerkt, waren dat er woensdagmiddag tien tot twintig, aldus een woordvoerster van de luchtverkeersleiding.

Volgens haar hebben de oplopende vertragingen drie oorzaken. Vanuit de verkeersleidingstoren is het zicht erg slecht door de laag hangende wolken. Verder duurt het lang voordat vertrekkende vliegtuigen vrij zijn van sneeuw. Ook neemt het sneeuwvrij maken van de banen zo veel tijd en mankracht in beslag, dat slechts ťťn start- en ťťn landingsbaan gebruikt kunnen worden. "De vertragingen begonnen vanochtend vroeg, en als je eenmaal vertraging hebt blijft dat de hele dag doorlopen", aldus de woordvoerster.