'KLM heeft enorm geblunderd bij diamantroof'

Icoon Binnenlands nieuws De KLM heeft enorm geblunderd bij de beveiliging van de lading diamanten die afgelopen vrijdag van het zwaarbewaakte laadplatform van Schiphol werd gestolen. De KLM zou nu proberen de schuld voor de overval af te schuiven, zo hebben ingewijde bronnen binnen de KLM en Schiphol in de Volkskrant gezegd. Bij de overval werd vermoedelijk voor zo'n 76 miljoen euro aan sieraden en diamanten buitgemaakt.

Volgens de bronnen zou de KLM bewust bezig zijn met het schetsen van een onjuist beeld over de overval. Zo verklaarde de KLM gisteren dat het busje niet op afstand gestopt was, omdat de luchtvaartmaatschappij bang was voor een gijzeling. In het geval van een gijzeling zouden de regels voorschrijven dat er niet ingegrepen mag worden. Dit wordt door de bronnen van de krant echter afgedaan als een 'smoes'. Het zou bij de KLM al bekend zijn geweest dat het niet om een gijzeling ging op het moment dat de melding van de overval binnenkwam.

Het is inmiddels ook duidelijk dat het transportbusje niet gepantserd was, zoals de KLM eerder heeft verklaard. In tegenstelling tot de verklaringen van de KLM zou er ook geen 'fuel-stop' in het busje hebben gezeten, of zou die niet hebben gewerkt. Met een fuel-stop had het busje op afstand stilgezet kunnen worden.

Volgens de bronnen waren de diamanten ook niet verpakt in een speciale verpakking, die ze onaantrekkelijk maakt om te stelen. Het beveiligingspersoneel dat het busje bestuurde zou zelfs ongetraind zijn geweest.

Daarnaast zouden ook een aantal delen van het verloop van de overval niet kloppen. Het busje zou namelijk niet zijn klemgereden, zoals de KLM eerder berichtte, maar de overvallers zouden pas in actie zijn gekomen op het moment dat het busje klaarstond om de diamanten uit te laden.

Auto van de overvallers was van de KLM
De auto waarin de overvallers op het waardetransport wachtten, blijkt een gestolen KLM-wagen te zijn. Die werd ongeveer een uur voor de overval gestolen van een afgeschermd gedeelte van Schiphol. De sleuteltjes zaten nog in de onbeheerde wagen, wat daar gewoonte zou zijn omdat er geen diefstal verwacht wordt.

Inmiddels is ook duidelijk hoe de daders van het platform af zijn gekomen. Ze reden namelijk gewoon achter een vrachtwagen aan waarvoor de slagboom omhoog ging.