VS schaft doodstraf minderjarigen af

Icoon politiek buitenland nieuwsHet Amerikaanse Hooggerechtshof heeft bepaald dat de doodstraf voor 16- en 17-jarigen moet worden afgeschaft. In 1989 schafte het Hof al de doodstraf voor jongeren onder de zestien jaar af, in 2002 die voor zwakbegaafden. In totaal zitten er momenteel 72 personen in een dodencel, voor een misdaad die ze pleegden als minderjarige.

Vijf van de negen opperrechters meenden dat het opleggen van de doodstraf aan minderjarigen in strijd is met de Grondwet, die het opleggen van 'wrede en ongebruikelijke' straffen verbiedt. Zij stelden dat de Amerikaanse maatstaven dusdanig zijn veranderd, dat minderjarige als minder strafbaar worden gezien dan de gemiddelde misdadiger. De internationale opinie speelde ook een rol in het besluit. Het executeren van minderjarigen plaatste de VS in het selecte gezelschap van landen als Saoedi-ArabiŰ, Iran en China. Sinds 1976 heeft Amerika 22 jongeren terechtgesteld. Hiervan kregen 13 hun straf in de staat Texas.

De opperrechters die tegenstemden vonden het bedenkelijk dat het Hof uitmaakt wat 'gepast' is. Ook hekelden ze de invloed van 'buitenlandse hoven en wetgevers'.