Buitenverblijf Hitler wordt ski-resort

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Waar ooit Hitlers Adelaarsnest lag, zijn luxe buitenverblijf in Beieren, is 60 jaar na het einde van de oorlog het meest luxueuze ski-resort van Europa verrezen: 'Intercontinental Resort Berchtesgaden'. De locatie van het hotel in het Duitse stadje Berchtesgaden is in binnen- en buitenland zeer omstreden. Zo kopt de New York Times: Een whirlpool kan de geest van Hitler niet verdrijven".

Onder de grond van het 50 miljoen euro kostende hotel bevinden zich nog steeds de kilometerslange gangen van Hitlers bunker. Verder ligt er nog steeds de verzegelde bunker van Bormann. In de buurt van het Adelaarsnest is enkele jaren terug een documentatiecentrum verschenen over de verschrikkingen van het nazi-regime.

In Duitsland wordt door zowel omwonenden als de overheid gevreesd voor een nieuwe bedevaartplaats voor neonazi’s. Hoteldirecteur Jorg Böckeler zegt er alles aan te doen om dat te voorkomen. Hij vertrouwt erop dat de luxe van het hotel en de relatief stevige prijzen niet veel neonazi’s zullen aantrekken.

Het grootste deel van Hitlers bovengrondse onderkomens in Berchtesgaden werd op 25 april 1945 met een zwaar bombardement weggevaagd. Om een stroom van Hitleraanbidders te voorkomen, werden de laatste bovengrondse muren begin jaren negentig opgeblazen. Toch zijn de ruïnes en het documentatiecentrum de afgelopen vijf jaar al door zo'n 630.000 mensen bezocht.

-
Klik hier voor de uitzending van TweeVandaag over het Adelaarsnest