Canada zet Duitse neonazi land uit

Icoon Buitenlands nieuwsDe Canadese regering heeft een Duitse neonazi die openlijk de Holocaust ontkent op het vliegtuig naar zijn geboorteland gezet. De 65-jarige Ernst Zündel was eind jaren vijftig naar Canada geëmigreerd. De uitzetting volgt op een jarenlang juridisch gevecht tussen Zündel en de Canadese justitie.

De Duitser beheerde sinds 1995 een website waarop hij de Holocaust ontkende. Eind jaren zeventig was hij de oprichter van Samisdat Publishers, een internationale uitgeverij van Nazi-lectuur en -memorabilia. Zündel geniet internationaal grote bekendheid onder neonazi's. Ooit omschreef hij Adolf Hitler als 'een uiterst fatsoenlijk en zeer vredelievend man'. Hij kwam in het verleden in de problemen door de verspreiding van antisemitische lectuur.

Een Canadese rechter oordeelde vorige week dat het lidmaatschap van een extreemrechtse beweging voldoende grond is om Zündel het land uit te zetten. Door de uitzetting naar zijn geboorteland kan de Duitser daar worden vervolgd voor het ontkennen van de Holocaust, iets dat in Canada geen strafbaar feit is. De advocaat van de neonazi reageerde woedend, omdat zijn cliënt nu vervolgd kan worden voor iets dat in Canada zelf geen misdrijf is. Ook zegt hij dat het proces oneerlijk is verlopen.

Ernst Zundel en twee van zijn medewerkers
Ernst Zündel en twee van zijn medewerkers

-
Wikipedia over Ernst Zündel.