Remkes: 'Corrigerende tik moet kunnen'

Icoon Binnenlands nieuws Als het aan minister Remkes van Binnenlandse Zaken ligt, dan moeten Marokkaanse ouders hun kinderen een 'opvoedkundige tik' kunnen geven. Hij zei dit tijdens een geheimgehouden werkbezoek in Utrecht, waar hij de probleemwijk Zuilen bezocht. Daar werden een moeder en haar twee kinderen weggepest door Marokkaanse jongelui.

Over die kwestie sprak Remkes met buurtvaders in de Abi Bakr Essaddik moskee. Volgens de buurtvaders bestaat de vrees problemen te krijgen met het gezag, indien kinderen een corrigerende tik krijgen. Remkes: "Kennelijk leeft die gedachte in de Marokkaanse gemeenschap. Maar laat iedereen gerust zijn: voor een stevige draai om de oren is nog niemand opgepakt."

Remkes' opmerkingen staan haaks op die van minister Donner van Justitie. Die pleitte onlangs nog voor het strafbaar stellen van een corrigerende tik.

In Utrecht uitte Remkes zware kritiek op de probleemaanpak in Zuilen."In het geval van de mevrouw die met haar twee kinderen moest vertrekken, had eerder erkend moeten worden dat de bom op barsten stond. Er had eerder moeten worden ingegrepen." Daarentegen prees de bewindsman de inzet van de Utrechtse buurtvaders.

"Deze problemen moeten lokaal worden opgelost. Dat regel je niet even vanuit Den Haag. En iedereen die de verwachting wekt dat dat wel zo is, strooit de burger zand in de ogen." De minister verwees daarmee naar Geert Wilders, die er voor pleit 'Marokkaanse straatterroristen' het land uit te zetten.